Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnika do 200 stopni C. Kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem. Spryskujemy lekko spray`em z oliwą z obu stroni, nacieramy pieprzem i tymiankiem. Układny na ruszcie od brytfanny przeciętą stroną do dołu, wstawiamy razem z brytfanną do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min, na ostatnie 10 min włączamy grill lub rumienienie. W międzyczasie kroimy cytrusy na połówki, wyciskamy z nich sok, zachowując skórki (można je pokroić na ćwiartki).
Wyjmujemy brytfanne z pieca. Na jej spód wlewamy wyciśnięty sok i rozkładamy skórki z cytrusów. Kładziemy na nie kurczaka (już nie m ruszcie, ale bezpośrednio m dnie brytfanki), przekrojoną stroną do góry i pieczemy pod grillem jeszcze z 30 min, aż będzie rumiany, a z nakłutej najgrubszej części udka będzie wypływał przezroczysty sok.
Jeśli użyje się nie rozciętego kurczaka to czas pieczenia może być dłuższy.
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.