Owoce cytrusowe są w okresie zimowym najlepszym Źródłem witaminy C. Posiadają też wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektynowej, która oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniża poziom cholesterolu przez co zapobiega powstawaniu miażdżycy i choroby wieńcowej.
Substancje pektynowe owoców cytrusowych poprzez właściwość wiązania metali usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, kadm. Pewne ilości błonnika i pektyn zawierają też naturalnie mętne soki z owoców cytrusowych.
Odpowiedzialny za aromat owoców cytrusowych, w tym głównie pomarańczy D-limonen posiada też właściwości przeciwnowotworowe. Również zawartym w cytrusach flawonoidom, w tym gorzkiej narynginie występującej w grejpfrutach przypisuje się działanie antynowotworowe.
Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.
Administrator Danych, Polityka Prywatności.